Besøgsafdeling, 1. syd

  • Besøg
  • Familie

11 Besoeg beskaaret web

1. syd

Forbindelsesgang mellem 1. vest, besøgsafdeling, vestibule, sluse, 1. øst og de indre gårde.

I brug: 1853-2006

1. syd gav forbindelse til hele fængslet. Herfra kom man op på alle etager og afdelinger. På gangen kom fanger, varetægtsfængslede, personale og besøgende. Alle døre på gangen var lukkede og låste.

 

Besøgsafdeling

Besøgslokaler for alle afdelinger, undtaget 4. vest

I brug: 1971-2006

Besøgsafdelingen blev ombygget i 1971. Der var 6 besøgslokaler, et toilet, et besøgskontor og et forkontor, hvor personalet sad. De fleste besøg var uden overvågning, men nogle forgik for åben dør eller med en fængselsbetjent i besøgslokalet.

 

Familie

En fængselsdom straffer dobbelt. Den rammer nemlig både fangen og hans familie. Fangen kan føle sig overflødig eller mislykket i forholdet til børn og kone/kæreste. Det er svært at bevare et sundt forhold til familien med de muligheder, fængslet tilbyder. I Horsens havde fangerne mulighed for at modtage besøg i fængslets besøgsafdeling.

 

Besøgsrum

Celle i brug 1971-2006

Fange: Alle, undtaget fra 4. vest

Forbrydelse: Alle slags

Dom: Alle typer

”De indsatte har mulighed for at få besøg udenfor arbejdstiden af ca. 2 timers varighed. Besøgstiden er mandag-torsdag 15.30-20.30, fredag 14.30-18.30 og lørdag, søndag og helligdage 9.30-17.30. … Besøgene er normalt ikke overværede af personalet. Den indsatte kan således ugeneret være sammen med den besøgende.” Fængslet 1990

 

Familielivet

Type: Kontakt med familie

Funktion: Opretholde familien

I brug: Indtil 2006

Både for fanger og pårørende var besøgene var besøgene vigtige for at opretholde kontakten til familien. At se og røre hinanden var med til at holde kontakten. I besøgslokalerne kunne fangerne være sammen med kone, kæreste eller børn, men kun i få timer ad gangen og altid i et lille, lukket rum. Nogle fanger valgte helt besøg fra, fordi: ”så bliver mit savn til dem større.”

 

Kærligheden

Type: Seksuelt samvær

Funktion: Opretholde forholdet

I brug: Indtil 2006

I 1960’erne diskuterede man fangernes seksuelle liv. Fangerne begyndte at kræve et normalt sexliv lige som alle andre. Argumentet var, at de skulle have deres parforhold til at fungere, mens de sad i fængsel. Omvendt mente fængslet, at hvis lokalerne skulle bruges til seksuelt samvær, ville der blive en ”lovlig lummer stemning”. Ved ombygningen i 1971 kom der briks i besøgsrummene.

 

Børnenes savn

Type: Citat

Funktion: Samvær

I brug: Indtil 2006

”Det sværeste er, at jeg ikke kan spille fodbold med ham. Eller lave noget andet. Når han er i fængslet, kan jeg næsten ikke lave noget med ham.” Barn 2010

 

Læse og høre

Type: Breve og telefoner

Funktion: Opretholde kontakten

I brug: Indtil 2006

Fangerne kunne komme i kontakt med familien gennem breve og telefon. Breve ud af fængslet skulle afleveres til personalet, hvorefter de blev undersøgt og sendt. Breve til fangen blev også undersøgt og eventuelt konfiskeret. Tidligere blev brevene læst. Efterhånden kom der telefon på gangen. For de, der ville have en privat samtale, kunne indsmuglede mobiltelefoner være en mulighed.

 

Besøg

Type: Fremgangsmåder

Funktion: Kontrol

I brug: Indtil 2006

Besøgende skulle undersøges i Det Centrale Kriminalregister før de fik besøgstilladelse. Derefter skulle de anmelde besøget og få en tid. Før besøget blev fangen visiteret, og besøgende skulle igennem detektorrummet. De skulle aflevere de ting, der ikke måtte medbringes. Der måtte ikke medtages drikkevarer, men gerne tobak, kage og fastfood. Efter besøget blev fangen igen visiteret.

 

Information

Type: Pjecer, foldere og hjælp

Funktion: Oplysning

I brug: Indtil 2006

I besøgsafdelingen kunne fanger og pårørende få information og vejledning om mange af de emner, der vedrører et liv i fængsel.

 

”Dagligt sidder der ca. 4200 indsatte i de danske fængsler. Alle disse indsatte har pårørende og mange har børn” SAVN 2011

 

”Det værste er absolut at være afskåret fra sine børn” Fange 1992

 

 

Copyright © 2011. All Rights Reserved - Horsens Museum 2011

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd