Straf- og isolationsafdeling, 1. vest

  • Det forbudte
  • Disciplinærstraffe

10 ISO beskaaret web

Isolationsafdeling

Isolations- og strafceller for fængslets fanger og varetægtsfængslede i arresten.

I brug: 1987-2006

Cellegang med 11 celler, betjentkontor, tekøkken, toilet og bad. Celledørene var lukkede og låst døgnet rundt. De eneste, fangerne havde kontakt med, var fængselsbetjentene.

Isolation

Isolation har været brugt med forskelligt formål i fængsler gennem tiderne. I 1853, da fængslet i Horsens åbnede, var isolationen en del af forbedringstanken. Men erfaringen viste hurtigt, at isolation gav alvorlige fysiske og psykiske skader. Med fængselsreformen i 1930 skiftede brugen af isolation fra at være en del af dommen til at være en disciplinærstraf.

Celle 110

Celle i brug 1987-2006

Celle til afsoning af disciplinærstraf og isolation af varetægtsfængslede.

Celle på 6,3 m2 med standardinventar. Personlige effekter kun tilladt i begrænset omfang og fjernsyn kun ved isolation i mere end 7 dage. Lyset kunne kontrolleres udefra og døren kunne ikke åbnes indefra.

Toilet og bad

Toilet, bad og vaskerum for de fanger og varetægtsfængslede, der sad i isolation.

I brug: 1987-2006

Toilet med en toiletbås og vaskemaskine. Bad med to baderum uden bruseforhæng. For at opretholde isolationen var der aldrig mere end én fange eller varetægtsfængslet i rummet.

 

”… anvendelsen af celler af denne størrelse til isolation er vanskeligt forsvarlig”

 

Folketingets Ombudsmand 1990

Fangeliv

Rickey Georg Allan Iversen blev indsat i fængslet den 14. oktober 1997 for at afsone en dom på 16 år for drab. Turen var ikke lang, han havde siddet varetægtsfængslet i fængslets isolationsafdeling i det år, hans sag varede. For Rickey betød dommen, at han kom til en fællesskabsafdeling, han måtte arbejde, og han kunne fylde fritiden med aktiviteter. Rickey blev prøveløsladt i 2008.

Isolationscelle

Celle i brug 1987-2006

Fange Rickey Georg Allan Iversen

Forbrydelse: Sigtet for drab

Dom: Varetægtsfængslet

Den varetægtsfængslede er i isolation grundet politiets efterforskning. Han må ikke modtage besøg eller foretage telefonopkald, men må gerne skrive og modtage breve, efter gennemlæsning af personalet. Eneste egentlige kontakt er med personalet. Den varetægtsfængslede har fået et TV på kredit hos købmanden, han tegner og læser bøger om 1. verdenskrig.

Mental flugt

Type: Citat

Funktion: Instrumentbyggeri som flugt

I brug: 2006

"Jeg får en dejlig ro indeni, når jeg bygger instrumenter. Det er præcisionsarbejde, som skal passe på millimeter. Det kræver ro og tid. Når jeg arbejder med træet er det, som jeg slet ikke er herinde. Jeg spiller jo ikke selv, men forestiller mig, hvordan det vil lyde." Rickey Iversen 2006

Instrumentbygger

Type: Værktøj og skitser

Funktion: Bygning af strengeinstrumenter

I brug: 2000-2006

På grund af et væddemål gik Iversen i gang med at bygge en cello. Det tog lang tid, men tid havde han nok af. Han læste om processen og kom i kontakt med en professionel instrumentbygger, som kom med råd. Han måtte også lave sit værktøj selv. Celloen blev færdig og solgt til en musiker. Siden har Iversen bygget og solgt adskillige strengeinstrumenter.

Ikke alt er tilladt

Type: Illegalt stemmejern

Funktion: Værktøj til instrumentbyggeri

I brug: Indtil 2006

Fængslet tillod, at Iversen byggede strengeinstrumenter i sin fritid. Men det var ikke en let proces. Hver gang, der var brug for en ny del eller et nyt værktøj, skulle det godkendes. Og ikke alt blev godkendt. F.eks. måtte han ikke lave et stemmejern. Det var nemlig et muligt våben. Men stemmejernet var vigtigt for projektet, så stemmejernet blev lavet illegalt og gemt væk.

Om at bruge de færdigheder man har

Type: Skraldespand

Funktion: Stod i malerværkstedet

I brug: Malet 1997

Iversen arbejdede i mange år hos fængslets maler. Han er uddannet skiltemaler, så det gav god mening. Overfor Iversens pausestol stod skraldespanden. Og den var ikke køn. Det tænkte han over, dag efter dag, efter dag, indtil han til sidst spurgte maleren, om han måtte male den. Og det måtte han.

Mental flugt

Type: Citat

Funktion: Iversen om tiden som skal gå

I brug: Samtale 2012

”Jeg anede ikke, hvad en cello var. Men tiden går godt, når man har noget at rive i. Det er det det drejer sig om: at få tiden til at gå.” Rickey Iversen 2012

Om at bevare sig selv

Type: Salmebog og bønner

Funktion: Brugt af kirketjener

I brug: Indtil 2006

Iversen var kirketjener i fængslets kirke. Han læste indgangsbøn og udgangsbøn, og han gjorde kirken parat til gudstjenesterne. Han sang også i koret. For Iversen var koret og kirken vigtige fordi, ”I koret og kirken er der plads og rum. Og man får lov til at være i fred. Det giver fred i sjælen. Man kommer ligesom værdigt gennem opholdet.” Rickey Iversen 2012

Verdens syv underværker

Type: Maleri

Funktion: Udsmykning på 4. syd

I brug: Indtil 2006

Iversen nåede at have flere arbejdspladser. Han stod f.eks. for udsmykning af gangområderne. Maleriet er ét ud af en serie på fire malerier. Det er malet ved at komme maling på en plastikpose, der blev brugt som pensel. Tanken var, at maleriet skulle vise et af verdens syv underværker, men det blev ikke færdiggjort, da Rickey Iversen blev flyttet til en anden arbejdsafdeling.

Om at bevare værdigheden

Type: Strygebræt

Funktion: Brugt til kirkeskjorten

I brug: Indtil 2006

Iversen havde en enkelt hvid skjorte. Den brugte han hver søndag, når han skulle i kirke. For at den kunne blive strøget, bestilte han et ærmestrygebræt gennem fængslets købmand. Strygebrættet var lille og kunne være i cellen. ”Jeg tror det er sundt at skulle stå nybarberet og pæn i tøjet i kirken hver søndag morgen. Det er med til at holde en oppe.” Rickey Iversen 2011

Om arbejde 

Type: Holdere til pensler

Funktion: Tørring af pensler

I brug: Indtil 2006

Fangerne havde pligt til at arbejde eller gå i skole. Det var en del af straffen. Fængslet forsøgte efter bedste evne at finde fornuftig beskæftigelse. Iversen, som er uddannet skiltemaler, startede f.eks. sin fængselskarriere med at arbejde i malerværkstedet. Over en årrække malede han bl.a. de fleste af fængslets gange. Han var senere hos smeden og snedkeren.

Om venskaber

Type: Tegning og motorcykel

Funktion: Gaver lavet til Rickey fra fange

I brug: Indtil 2006

I fængslet møder man mennesker, man kan lide, og mennesker man ikke kan lide. Ligesom man gør det alle andre steder. Forskellen er, at man i fængslet ikke kan slippe væk fra dem, man ikke kan lide. Iversen klarede sig ved at opsøge de fællesskaber, hvor der var mennesker, han kunne sammen med. For eksempel kirkekoret og Husflid, hvor man arbejdede med træ i fritiden.

Disciplinærstraf

Disciplinærstraffe er blandt de mest omdiskuterede emner inden for dansk strafferetspleje. At regler er nødvendige, er i sig selv ikke kontroversielt. Det, der diskuteres, er, hvilke redskaber de ansatte skal have for at sikre et godt miljø for dem selv og fangerne. Og er fanger retsløse, når de afsoner en straf, eller gælder almindelig lov og ret også for dem?

 

 

 

Flugt forklædt som gave

Type: Stige med muranker

Funktion: Flugtredskab

I brug: 16/12 1979

F.796 lavede en gyngehest som julegave. Men der var en bagtanke. Den kunne samles til en stige, hvor hovedet var et muranker. En aften flygtede F.796 og en medfange fra 4. øst over østmuren og over hegnet. F.796 blev hurtigt fanget, og som vagtmester Egholm sagde: ”Der tog han fusen på mig. Men jeg synes, den er god! Tænk på hvor mange gode timer han har haft med at lave den”.

Mørk kachot

Type: Træplade til vindue

Funktion: Disciplinærstraf

I brug: 1853-?

Ude foran strafcellerne var der kroge i muren. Her blev træpladen hængt op, og så var der fuldstændigt mørkt i cellen døgnet rundt. Der blev ikke tændt lys. Denne disciplinærstraf kunne idømmes i flere døgn. I 1925 fik en fange eksempelvis 24 timers mørk kachot for at have lavet og brugt to strømpebånd.

Korporlig afstraffelse

Type: Rottingbænk og piske

Funktion: Disciplinærstraf

I brug: 1853-1920

Korporlig straf var så voldsom, at lægen først skulle erklære fangen rask nok til at tåle det. Derefter blev han klædt af til livet, fik en hætte over hovedet og blev bundet til et trækors eller til rottingbænken. Han kunne tildeles op til 27 slag med rotting, tamp eller kat. I 1908 fik F.19, Mozart Lindberg, 15 slag rotting efter et flugtforsøg.

Ingen bevægelsesfrihed

Type: Spændetrøje

Funktion: Fiksering

I brug: 1853-1930’erne

Hvis en fange var så ustyrlig, at han var til fare for sig selv eller andre, kunne fængselspersonalet fiksere ham. Han kom i en af kælderens strafceller, hvor han blev lænket med hånd- og fodlænke eller kom i en spændetrøje. I spændetrøjen havde han ingen mulighed for at bruge eller bevæge hænderne, som var bundet fast på ryggen.

Fangernes egne ord

Type: Skuffe

Funktion: Kommunikationsmiddel

I brug: Indtil 2006

 ”7 dage i hullet for at spytte på en led betjent. Fuck Horsens” og ”5 dg. For vold mod en ”voldboller” er eksempler, på hvorfor fanger kom i isolationscelle og i hvor lang tid. Mange brugte tiden på at skrive graffiti i skrivebordets skuffe. Her skrev fangerne sig ind i fængselshistorien og sendte hilsner til medfangerne, betjentene og ”alle fra Århus”.

At skaffe sig adgang

Type: Flugtredskaber

Funktion: Flugt

I brug: 1853-2006

For at forhindre flugt var der disciplinærstraffe, en høj ringmur og senere Natotråd. Men lige så mange forhindringer, som fængslet lavede, lige så mange modsvar kom fangerne med. Falske nøgler og dirke kunne åbne døre, og file kunne ødelægge tremmer. Våbenattrapper gav mulighed for at true sig vej ud.

Redskabet

Type: Nedstryger

Funktion: Flugt

I brug: 1970’erne

I 1970 afleverede P.478 en nedstryger til inspektøren. Den bestod af en savklinge indsat i et stykke træ foret med blåt stof. Med nedstrygeren fulgte et brev, hvori P.378 redegjorde for afleveringen af sit værktøj ”… som symboliserer min frihed.”

Flugt og flugtforsøg

Type: Illegal handling

Funktion: At komme ud i friheden

I brug: 1853-2006

Mange fanger prøvede at flygte. De lavede forklædninger, flettede reb, fremstillede nøgler, dirke og file. Nogle var så velforberedte, at de medbragte penge og endda peber til at forvirre eventuelle sporhunde med. De fleste blev fanget, før de nåede langt, og derefter kom de i strafcelle.

Hvorfor flugt

Type: Citat

Funktion: Flugt

I brug: 2009

En tidligere fange, der fortalte om sine flugte, blev spurgt: ”Jamen, hvorfor?”. Han svarede: ”Fordi jeg ku’!”

Efterforskning 

Type: Citat

Funktion: Forhindring af flugt

I brug: 1853-2006

”Hver gang nogen flygter, prøver vi at analysere hvorfor og hvordan, men vi kan ikke se noget særligt mønster. Dog har personalet ikke svigtet.” Vicefængselsinspektør 1984

Rapportering

Type: Rapport

Funktion: Beslutning om handling

I brug: 1853-2006

”Hvis der findes ulovlige genstande, vil disse blive inddraget og der vil blive skrevet rapport. På baggrund af rapporten vil en forhørsleder tage stilling til om forseelsen medfører en advarsel eller disciplinær straf i form af bøde eller strafcelle.” Vejledning til pårørende/indsatte 2003

Altid forbudt

Type: Illegale genstande

Funktion: Restriktioner i identitet

I brug: Indtil 2006

Nogle ting har altid været forbudt i fængsler. Tatoveringer kan signalere et bandetilhørsforhold og skabe fangegrupperinger. Tatoveringsmaskiner kan smitte med HIV eller hepatitis. Hash er generelt ulovligt, og gemmesteder kan skjule det hele. I den lille træelefant gemte F.205 for eksempel et ur, der var købt ulovligt af medfange. Han fik 2 dages strafcelle, betinget udsat i 1 år.

Engang forbudt

Type: Illegale genstande

Funktion: Restriktioner i privatliv

I brug: 1853-1969

Ting, vi nu finder uskyldige, var en gang forbudt. Tobak var noget fangerne skulle gøre sig fortjent til. Passeren kunne bruges til flugt ved at udregne højden på ringmuren. Spejlet kunne bruges som våben. Og kam og skægbørste var et oprør mod systemet og den manglende selvbestemmelse over eget udseende. Porno blev frigivet i Danmark i 1969 og således også i Statsfængslet i Horsens.

Konflikt

Type: Illegale våben

Funktion: Forsvar og angreb

I brug: 1853-2006

Der kan laves våben af alt. F.2341 var kreativ og lavede sin egen nihalede kat. Den blev konfiskeret fra hans celle. F.1854 lavede et hurtigt knojern af en gaffel og et viskestykke. Og F.3303 vågnede brat, da F.3631 slog ham kraftigt i hovedet med to billardkugler.

 ”Der er ikke mange hårde stoffer, men ofte hænger det lidt vold, der er mellem fanger, sammen med dem.” Fange 1992

Ulovlig fritid

Type: Spil

Funktion: Underholdning

I brug: 1853-1981

Helt op til 1981 var det forbudt at spille med terninger i fængslet. De kan bruges til hasard, hvilket kan betyde, at nogle fanger kan komme i klemme og komme til at skylde andre fanger penge eller tjenester. Det samme gælder for kortspil og noget så uskyldigt som skak. Også det var i lang tid forbudt. Men fangerne fandt en udvej og lavede selv deres egne brikker, kort og terninger.

 

Copyright © 2011. All Rights Reserved - Horsens Museum 2011

DMC Firewall is a Joomla Security extension!